Se alla

Pressmeddelande: Liberalerna vill införa psykiatriambulans

Tisdag 27 juni 2017

Liberalerna har lämnat in ett förslag om att landstinget ska införa så kallad psykiatriambulans. För ett par år sedan startade Stockholms läns landsting ett pilotprojekt som bygger på en särskild psykiatrisk ambulans och en modell som jämställer psykisk sjukdom med sjukdomar i övrigt.

– Den som drabbas av exempelvis akut psykisk sjukdom hämtas av en ambulans istället för en polisbil, vilket ger helt andra möjligheter till snabb psykiatrisk vård. I Stockholm var projektet så lyckat att det nu blivit en permanent verksamhet, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

Tidigare i Stockholm, när enbart polisen ryckte ut, togs största delen av personerna in till psykiatrisk akutmottagning. Genom att man nu får rätt kompetens på plats snabbt stannar nu en tredjedel av patienterna kvar hemma efter bedömning.

– Patienterna är de största vinnarna i den här modellen. De får rätt vård snabbare. Att bli hämtad av en polisbil för att man är sjuk är integritetskränkande, det slipper man med denna lösning. Eftersom man får en första bedömning snabbt slipper patienterna också åka in till psykiatriakuten när det inte behövs, fortsätter Edström.

Modellen är också en vinst för samhället i stort. Antalet inläggningar minskar vilket sparar resurser och frigör platser för de patienter som verkligen behöver komma in akut. Polisen får mer tid att prioritera brottsutryckningar.

– En psykiatriambulans är dessutom ett steg emot en mer jämlik vård. Jag vill bryta stigmat som finns kring psykiska sjukdomar. Därför är modellen så viktig. Det ska komma en ambulans när du är sjuk, inte en polisbil, oavsett vilken slags sjukdom du drabbats av, avslutar Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-264 24 76