Se alla

Pressmeddelande: Personalens oro måste tas på allvar

Onsdag 21 juni 2017

I dagens Barometern-OT ifrågasätter patientsäkerheten i sommar av oroliga medarbetare på medicinkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar. Anledningen är stängda vårdplatser samtidigt som kliniken genomför en stor omorganisation med sammanslagna avdelningar.

– Jag har full förståelse för oron. Den har funnits länge och måste tas på allvar. Det finns en stor risk för överbeläggningar i sommar när vårdplatserna på nytt minskar, säger Pierre Edström (L) som är vice ordförande i landstingets Personaldelegation.

Redan tidigt under året kallade personal på kliniken till möte med politikerna och framförde oro om hur omorganisationen skulle fungera och följderna för arbetsmiljön och patientsäkerheten.

– Efter mötet fick vi allianspolitiker beskedet att hela processen skulle förskjutas i tid. Vi blev lovade en fördjupad dialog för att förankra förändringarna hos personalen. Så har inte skett. Tvärtom så har det funnits stark kritik över hur dialog och samverkan enligt MBL skett från Vårdförbundet. Den processen har inte varit acceptabel och här bär den rödgröna majoriteten ett stort ansvar. Att ducka för problem och köra huvudet i sanden håller inte, kommenterar Pierre Edström.

En stor del av kritiken från medarbetarna på medicinkliniken handlar om personalbrist. För att lösa bemanningsproblemen och göra landstinget mer attraktiv som arbetsgivare nämner sjuksköterskorna bättre arbetsmiljö, bättre scheman och högre löner.

– Så sent som i förra veckan lade vi ett förslag i landstingsstyrelsen att grundbemanningen ska ses över. Det är inte bara på medicinkliniken utan inom fler verksamheter som arbetsbelastningen är mycket hög. Det skapar i sin tur en dålig arbetsmiljö som vi måste göra något åt. Den rödgröna majoriteten sa nej till vårt förslag om en översyn av grundbemanningen i alla verksamheter. Det var både märkligt och ansvarslöst men tydligen tycker man inte att den höga arbetsbelastningen är något problem, säger Pierre Edström.

Nu vill Edström ha besked från de ansvariga socialdemokrater i landstingsmajoriteten.

– Kan Anders Henriksson, Lena Segerberg och Yvonne Hagberg garantera patientsäkerheten och en god arbetsmiljö på medicinkliniken i Kalmar i sommar?

För mer information, kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27