Se alla

Pressmeddelande: Liberalerna vill analysera brister

Torsdag 15 september 2016

Det har blivit allt svårare att behålla och locka till sig medarbetare för Landstinget i Kalmar län. Liberalerna lägger nu ett förslag om att utveckla avslutningssamtalen, det vill säga de samtal som hålls med medarbetare som lämnar landstinget.

Pierre Edström
Pierre Edström (L)

– Redan år 2001 la Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, förslag om att införa avslutningssamtal. Det förslaget bifölls. Sedan har frågan diskuterats till och från, och inte minst nu när personalkrisen är värre än någonsin. Vi vill utveckla avslutningssamtalen ytterligare, för de kan vara ett bättre verktyg för rekrytering och personalens trivsel än idag, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

De avslutningssamtal som genomförs i landstinget sammanställs inte och det görs ingen analys av materialet. Dessutom är det ofta närmaste chef som genomför samtalet, trots att det ibland kan vara chefskapet som är orsaken till att man lämnar sin tjänst. Detta vill Liberalerna nu ändra på.

– Om man inte sammanställer och analyserar orsakerna till varför medarbetare lämnar landstinget så missar man ju själva poängen med avslutningssamtalen. Det kan finnas övergripande, strukturella brister eller gemensamma arbetsmiljöproblem som man missar när man inte har helheten. Vi menar att metoderna för samtalen måste utvecklas, att svaren ska vara anonyma så långt som möjligt och att materialet sammanställs och analyseras centralt, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27