Se alla

Pressmeddelande: Liberalerna vill erbjuda även pojkar HPV-vaccination

Torsdag 8 september 2016

Landstinget i Kalmar län erbjuder idag flickor i årskurs 5 och 6 gratis vaccination mot HPV (humant papillomvirus). I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Liberalerna en utredning i syfte att även kunna erbjuda pojkar vaccinationen.

Pierre Edström
Pierre Edström, oppositionslandstingsråd (L)

–    HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Viruset finns i över hundra varianter. Några av typerna kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer, framförallt i underlivet. Många tror att bara kvinnor drabbas, men så är inte fallet, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

HPV är främst förknippat med livmoderhalscancer. Men viruset kan också orsaka andra former av cancer, även hos män exempelvis i halsen, munhålan, ändtarmsöppningen eller på penisen. I fjol larmade ett antal svenska experter om att cancer i mun och svalg blivit allt vanligare. Patienterna är oftast i yngre medelåldern och icke-rökare. Ökningen är ”i hög grad” kopplad till HPV-infektioner.

–    Vi menar att även pojkar ska erbjudas gratis vaccination emot HPV. I nuläget får de pojkar som vill vaccineras bekosta detta ur egen ficka. Dessutom saknas ofta informationsinsatser riktade till pojkar, allt ansvar för att skydda sig lämpas därmed över på flickorna, fortsätter Edström.

Data från Australien visar att heterosexuella män får skydd mot HPV genom flockimmunitet – tillräckligt många individer i en grupp är immuna mot en viss sjukdom för att den inte längre ska spridas – om kvinnor vaccineras, men motsvarande skydd saknas för homosexuella män. The British Medical Association har visat att 80 procent av analcancerfallen i Storbritannien orsakas av högrisktyper av HPV. Under de senaste 20 till 30 åren har förekomsten av analcancer ökat och förekomsten är högst inom gruppen män som har sex med män.

–    Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att utreda om även pojkar ska erbjudas vaccination mot HPV. Men signalerna därifrån är hittills inte uppmuntrande. Liberalerna står upp för allas lika rättigheter, oavsett kön eller läggning. Vi vill att landstinget går före och erbjuder även pojkar denna möjlighet. När vi nu firar Kalmarsund Pride är det samtidigt oroväckande att så lite händer när cancerfallen uppenbarligen ökar, framförallt hos homosexuella män, avslutar Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27