Se alla

Satsa på egen personal istället för bemanningsföretag

Torsdag 14 juli 2016

På nytt tar Barometern-OT upp bemanningsproblemen på akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar och de risker som finns för patientsäkerheten. De tuffa arbetsförhållandena och personalflykten har dock varit kända länge.

– Jag har vid flera tillfällen tagit upp problemen med den politiska majoriteten men inget händer. Situationen är inte bara allvarlig sommartid utan är numera ett stort bekymmer året om men självklart blir det tydligare just nu när våra medarbetare behöver välförtjänt semester samtidigt som trycket på akutmottagningen ökar med fler turister. Det har blivit ett stort arbetsmiljöproblem och nu måste även de rödgröna ta situationen på allvar. Så här kan det inte fortsätta, säger Pierre Edström oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

Bemanningsproblemen finns på fler håll än på akutmottagningen. Pierre Edström har själv varit ute i verksamheten på både ambulansen och dialysen i Kalmar. På ambulansen såg han med egna ögon hur allt fler äldre fick besöka akuten.

– Jag tror att det finns två delar att arbeta med. För det första måste trycket på akuten minska. En särskild äldreakut med geriatrisk kompetens bör inrättas. Våra äldre patienter ska inte behöva blandas med rena traumafall med långa väntetider som följd. Då skulle även arbetsmiljön för våra medarbetare förbättras, säger Edström.

Edström menar också för det andra att arbetsvillkoren för anställda med särskilt stort tryck måste förbättras och att erfarenhet och kompetens måste löna sig.

– Landstingets lägger stora pengar varje år på att anlita bemanningsföretag istället för att satsa på sina egna anställda. Man bör istället se över grundbemanningen där trycket är störst. De resurser som nu går till bemanningsföretag kan användas till att skapa bättre anställningsvillkor för egen personal. Det handlar till exempel om att kunna erbjuda en god löneutveckling genom hela yrkeslivet. Men för att göra det krävs politisk handlingskraft och någon sådan verkar inte finnas, avslutar Pierre Edström