Se alla

Pressmeddelande: Sommarsituationen ett resultat av dålig personalpolitik

Lördag 1 juli 2017

Tidigare har vi politiker fått besked att ca 50 vårdplatser hålls sommarstängda vid Länssjukhuset i Kalmar. I Östra Småland kommer beskedet att neddragningarna blir större. Uppgifterna får Liberalernas oppositionsråd Pierre Edström att reagera även om han knappast är förvånad.

– Stängningarna är nya bevis på att den rödgröna personalpolitiken har misslyckats. Resultatet blir en ny tuff sommar för våra medarbetare. Det finns stor risk för överbeläggningar på våra vårdavdelningar eller att man som patient får vårdas på en annan avdelning än där rätt kompetens finns. Vårdbehovet är lika stort året om men det verkar den politiska majoriteten bortse från. Att tro att patienter är friskare sommartid är rent vansinne, säger Pierre Edström.

Under flera år har medarbetare och fackliga organisationer slagit larm om arbetssituationen sommartid. Arbetsbelastning blir högre än vanligt med ett oförändrat tryck på verksamheten samtidigt som antalet vårdplatser minskar kraftigt.

– Under den tid då man egentligen ska ha semester för att vila upp sig får man förfrågningar från arbetsgivaren om att gå in och arbeta extra. Det skapar en oerhörd frustration. Man känner press att gå in underledigheten eller att ta dubbla pass. Våra medarbetare riskerar att hamna i en ond spiral av hög arbetsbelastning, stress och i värsta fall ohälsa, säger Edström.

Liberalerna och Landstingsalliansen och har vid flera tillfällen lagt förslag om att se över grundbemanningen i samtliga verksamheter för att bland annat få en stabilare situation som även klarar somrarna.

– Det skulle skapa en bättre arbetsmiljö som skulle locka fler att komma till oss samtidigt som fler av våra medarbetare skulle stanna kvar. Men svaret från de rödgröna är nej. Man vill inte se över bemanningen. Det är obegripligt, kommenterar Edström.

Pierre Edström har avslutningsvis ett råd till alla medarbetare inom hälso- och sjukvården.

– Nu är det viktigare än någonsin att våra anställda gör avvikelserapporteringar. På det sättet dokumenteras alla tillbud som sker och de risker som finns inom hälso- och sjukvården. Det kommer att ge oss värdefull information om arbetssituationen i sommar. Den hoppas jag att alla är beredda att ta till sig, avslutar Pierre Edström.

För mer information, kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27