Se alla

Debattartikel: Låt regeringen betala sveket inom LSS

Tisdag 20 juni 2017

Enligt ett nyhetsinslag i Sveriges Radio avslogs 79 procent av alla ansökningar om personlig assistans av Försäkringskassan förra året. När LSS (lagen om stöd för vissa funktionshindrade) och rätten till personlig assistans infördes 1994 beviljades lika många.

I januari i år slogs det föga smickrande rekordet då hela 86 procent av de sökande nekades ersättning.

Jag besökte för ett tag sedan en mindre entreprenör som arbetar med personlig assistans. Man beskrev tydligt effekterna av den rödgröna regeringens direktiv till Försäkringskassan att minska kostnaderna för den personliga assistansen. Det som tidigare var en rättighet har snarast blivit en omöjlighet. Trots löften om motsatsen har inget förändrats i Försäkringskassans tuffare syn på rätten till personlig assistans. Tvärtom så har jakten på personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga fortsatt och blivit intensivare. Löften som lokala socialdemokrater givit, däribland riksdagsledamot Laila Naraghi, och beslut som tagits av Socialdemokaternas partikongress har inte visat sig vara värda någonting.

Det som i stället hänt är att både kommuner som landsting drabbats av ökade kostnader. De har fått ta ett större ansvar när regeringen och Försäkringskassan tagit tuffare tag mot redan utsatta. Landstingets psykiatri har fått ökat tryck från människor som blivit tvingade att söka psykiatrisk hjälp. I många kommuner har kostnaderna ökat med miljonbelopp när staten vältrat över ansvar på deras LSS-verksamhet. Det rimliga vore att kommuner och landsting skickade räkningar till staten och den rödgröna regeringen Socialdemokraterna för de kostnader man låtit andra få ta.

Men allra värst är ändå den hopplöshet som många familjer känner när samhället inte ger det stöd man har rätt till. När ”någon annan” får ta ansvaret så innebär det oftast närstående och anhöriga. Det gör man av kärlek och omtanke om en människa men är det verkligen värdigt ett välfärdssamhälle att montera ner assistansreformen som nu sker?

Pierre Edström
Oppositionslandstingråd (L)