Liberalerna föreslog i våras att landstinget ska utreda ett införande av hjärtstartardrönare i Kalmar län. När landstingsfullmäktige på onsdagen behandlade förslaget tog det stopp. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville inte bifalla en utredning utan istället vänta och se. Ett beslut som fördröjer ett framtida införande av hjärtstartardrönare med flera år.

– Pilotprojektet med hjärtstartardrönare, som bedrivs i Roslagen, har pågått ett tag och visar mycket lovande resultat. Jag menar att Kalmar län borde haka på utvecklingen tidigt. Vi har stora områden med glesbygd och skärgård där det tar tid för ambulansen att komma fram. Då kan en drönare utrustad med hjärtstartare rädda liv, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

En studie från Karolinska Institutet har jämfört ambulansers inställningstid vid hjärtstoppslarm med drönare utrustade med hjärtstartare. I studien som genomförts i Norrtälje kom drönaren fram en dryg kvart snabbare än ambulansen, i genomsnitt.

– Tekniken finns och den fungerar. Jag tycker att landstinget ska börja utreda detta nu, så att vi får en bild av var drönarna ska stationeras, hur landstinget ska samverka med SOS Alarm och kommunernas räddningstjänst samt vad kostnaden blir. Det är viktigt att vara beredd inför framtiden. Jag är besviken på den politiska majoritetens defensiva hållning, det duger inte att ”vänta och se”. När fler liv kan räddas med ny teknik får inte politisk senfärdighet eller byråkrati hindra utvecklingen, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27