Se alla

Pressmeddelande: Varför dröjer ambulansen?

Onsdag 6 september 2017

Väntetiderna på ambulans har ökat de senaste åren, enligt statistik från SOS Alarm. Kalmar län är inget undantag – i vissa kommuner har väntetiden vid akuta larm ökat med över en minut mellan 2012 och 2016. Pierre Edström är oppositionslandstingsråd för Liberalerna och är oroad över utvecklingen.

– Akuta larm gäller livshotande situationer och olyckor. Varje sekund är viktig och kan göra skillnad på liv och död. Det är mycket oroväckande att väntetiden ökar. Jag kommer därför ställa ett antal frågor till ansvarigt landstingsråd på nästa landstingsfullmäktige, säger Pierre Edström.

I tio av länets tolv kommuner har väntetiderna vid akuta larm ökat. Allra mest ökar väntetiderna i Oskarshamn, Högsby, Hultsfred och Vimmerby. Landstinget har som mål att 85 procent av invånarna ska nås av ambulans inom 20 minuter vid ett akut larm.

– När mediantiderna i vissa kommuner nu närmar sig 16, 17 eller till och med 19 minuter så når man knappast målet. Statistiken visar också att väntetiderna varierar kraftigt över länet. Vården är alltså inte jämlik. Jag vill veta varför tiderna ökar, varför de ökar mest i mellersta och nordvästra länsdelen och vad den politiska majoriteten tänker göra för att vända denna oroväckande trend, avslutar Pierre Edström.

Interpellationen kommer att besvaras vid nästa landstingsfullmäktige den 27 september.

Interpellationen, med SOS Alarms statistik för samtliga kommuner, finns här.

För mer information, kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27