Se alla

Ökande kostnader för hyrpersonal urholkar landstingets ekonomi

Pressmeddelande från Liberalernas landstingsgrupp

Tisdag 12 juni 2018

Vid dagens möte med landstingsstyrelsen behandlades en delårsrapport till och med april i år. Av den framgick att en dramatisk försämring skett av landstingets ekonomi. Det första tertialet visar ett underskott med 193 mkr. Motsvarande period för 2017 redovisades ett överskott med 78 mkr. För helåret beräknas landstinget göra ett nollresultat vilket ska jämföras med budgeten som skulle ge ett överskott på 151 mkr.

– Skillnaden är markant och oroande. Underskotten för förvaltningarna växer och kostnaderna för hyrpersonal fortsätter öka. Det värsta är att det inte finns några förslag från den rödgröna majoriteten för att bryta utvecklingen, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

Enligt delårsrapporten har kostnaderna för hyrpersonal ökat med 31,9 %, från 42,9 mkr till 56,6 mkr, under de fyra första månaderna 2018 jämfört med 2017. Utvecklingen har inte heller brutits t o m maj då kostnaden är 21 mkr högre 2018 än 2017. Med samma utveckling under resten av året riskerar kostnaderna för hyrpersonal att hamna på ca 200 mkr.

År 2017 uppgick kostnaderna för hyrpersonal till 153 mkr. Trots de rekordhöga kostnaderna under början av 2018 har man i prognosen för helåret bara räknat med en kostnad för hyrbemanning på 158 mkr, d v s en marginell ökning i jämförelse med 2017.

– I mina ögon är det inte en realistisk prognos. Några konkreta planer för att åtgärda de växande kostnaderna finns nämligen inte. De åtgärder som hittills planerats har ju inte visat sig fungera. Istället skulle en del av de höga kostnaderna för hyrpersonal kunnat användas på att förbättra anställningsvillkoren för landstingets egen personal. Det hade alla tjänat på. Nu finns det istället risk för försämrad tillgänglighet och panikåtgärder i form av stängda vårdplatser, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27