Se alla

Fler poliser hjälper inte psykiatriska patienter

Debattartikel publicerad i Barometern 9/6 2018

Lördag 9 juni 2018

Är det ett brott att vara psykiskt sjuk? För de flesta är svaret ett rungande nej men tydligen inte för Sverigedemokraterna (SD). Vid förra mötet med landstingsfullmäktige behandlades min och Liberalernas motion om att utreda behovet av en särskild psykiatriambulans eller psykiatrisk akutbil.

Syftet är att bättre möta personer som drabbats av allvarliga akuta psykiska problem. Idag utsätts dessa oftast väldigt rädda patienter för kränkande och skrämmande polishandräckningar in till närmaste psykiatriska akutmottagning. Med ett mer värdigt bemötande och omhändertagande av kompetent vårdpersonal menar vi att många av problemen skulle kunna åtgärdas på plats. Våra medarbetare inom psykiatrin gör ett jättejobb redan nu, men vi liberaler vill ge dem bättre verktyg genom att göra det möjligt att utföra fler insatser tidigt och under mindre dramatiska former. Flera intresseorganisationer och inte minst Polismyndigheten själv anser att det är bättre om utbildad vårdpersonal med rätt kompetens används i dessa situationer. Självklart kan det vid vissa speciella tillfällen krävas polismedverkan.

Att den rödgröna landstingsmajoriteten inte biföll vår motion kom inte som någon överraskning. Den signalen kom tidigt och oftast beror deras hantering av ett förslag på om det kommer från dem själva eller inte. Det som gjorde mig mest upprörd var istället SD:s syn på patienter inom psykiatrin. De yrkade också avslag på motionen men av helt andra skäl. SD vill av allt att döma inte avdramatisera synen på psykiatriska sjukdomar utan istället ytterligare spä på fördomarna. Från talarstolen avslöjade Sune Olsson (SD) att deras lösning för att förbättra den psykiatriska vården är att anställa fler poliser. Fler poliser, inte utbildad vårdpersonal, ska enligt SD användas för att hämta psykiatripatienter. Jag blir riktigt skrämd. Är det verkligen en prioriterad polisiär uppgift i framtidens Sverige om SD får mer att säga till om? SD anser alltså att det är ett brott att vara psykiskt sjuk och förutsätter att dessa patienter till största delen är så våldsamma att polis måste tillkallas. När sedan Leif Gustavsson (SD) äntrade talarstolen och menade att han, och andra som kör sjukresor, kan lösa mycket på egen hand så blir det inte bara tragiskt och skrämmande utan också ganska komiskt. Jag tror säkert att många förare inom sjukreseverksamheten gör stora insatser för sina medmänniskor men vi ska nog inte utsätta dem för att hantera till exempel akuta psykoser. De bör naturligtvis ha fokus på att framföra bilen eller bussen på ett säkert sätt, inte på att omhänderta människor som befinner sig i psykiska trauman. Sammantaget: Det framstår med all klarhet att SD inte vet man talar om. Varken fler poliser eller snälla chaufförer inom sjukreseverksamheten kan råda bot på de brister som finns.

För mig och för Liberalerna handlar detta som om all annan vård om att få rätt vård, i rätt tid och på rätt plats. Sverigedemokraterna har nu avslöjat att de har en helt annan agenda där respekten för patientens integritet och rätten till god vård inte finns. Däremot finns en klar tendens till att kriminalisera sjukdom. Det är inte en utveckling som är värdig ett mänskligt samhälle och det hjälper definitivt inte människor som är i akut hjälp av psykiatrisk vård.

Pierre Edström
Oppositionslandstingsråd (L)