Se alla

Ojämlik psykiatrivård i Landstinget Kalmar län

Torsdag 18 maj 2017

Hur får vi en jämlik psykiatrivård i länet? Den frågan ställer Pierre Edström (L) i en interpellation på landstingsfullmäktige i Västervik den 31 maj.

– Det finns flera exempel på att den psykiatriska vården är ojämlik i vårt län. Ett sådant är tillgången till slutenvårdsplatser inom Barn- och ungdomspsykiatrin, där det finns ett antal sådana i den södra länsdelen medan det helt saknas i den norra. Vid en av mina hospiteringar fick jag ytterligare ett exempel; inom vuxenpsykiatrins slutenvård i Västervik saknas tillgång till egen arbetsterapi, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

I interpellationen, som är ställd till ansvarigt landstingsråd Linda Fleetwood (V), frågar Edström varför tillgången till arbetsterapi är ojämlikt fördelad, samt vad den rödgröna majoriteten tänker göra för att utjämna skillnaderna mellan norra och södra länsdelen.

Pierre Edström
Pierre Edström

– Jag kommer också lyfta andra exempel på ojämlik vård inom psykiatrin, som hur många patienter som finns på varje sal. I Kalmar är det vanligast med en patient per rum medan det i Västervik ofta ligger tre patienter i varje sal. Att må psykiskt dåligt och samtidigt tvingas dela rum med två andra människor är både ovärdigt och integritetskränkande, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27