Se alla

Debattartikel: Låt mer vård komma hem till sjuka äldre

Onsdag 17 maj 2017

Med jämna mellanrum är jag ute i hälso- och sjukvården och deltar i verksamheten. Det ger mig en värdefull inblick i våra medarbetares arbetssituation samtidigt som jag får träffa medborgare i mötet med vården.  En sådan dag som jag reflekterat mycket kring var när jag förra sommaren följde ambulansverksamheten i Kalmar. Svåra olyckor är en del av ambulanspersonalens vardag men inte den dominerande. Verkligheten ser lite annorlunda ut. De flesta utryckningarna handlade om äldre och sköra patienter som kanske trillat, mått illa eller känt yrsel och i något fall svimmat. Akutmottagningen vid sjukhuset i Kalmar fylldes snabbt på med växande väntetider som resultat. Jag har funderat mycket på om det verkligen är rätt sätt att arbeta på. Skulle man kunna minska trycket på akutmottagningen och därmed undvika långa väntetider för äldre och sköra patienter? Kan inte vården i större utsträckning komma hem till våra gamla med komplexa vårdbehov? Vore inte det bättre för alla?

Vid flera tillfällen har vi liberaler i landstinget föreslagit olika former av mobila enheter där just äldre kan få mer vård hemma där de oftast känner sig tryggare. Förslaget om att införa en mobil doktor är ett sådant liberalt förslag men även införande av mobila primärvårdsteam. På flera håll i landet arbetar man med stor framgång med mobila team, det gäller till exempel våra två grannlän Blekinge och Kronoberg. Men här har vi fått kalla handen från den rödgröna majoriteten.

Region Kronoberg samt kommunerna i Ljungby, Markaryd och Älmhult har startat en verksamhet kallad Äldrehälsa i Kronoberg. Den består av två delar. Den ena består av ett mobilt team med en läkare från landstinget och en kommunanställd sjuksköterska som känner patienten väl.  Här samverkar landstinget och kommunen vilket ger en helhetsbild av patienten och därmed bättre möjligheter till långsiktig planering. Många äldre slipper åka till sjukhus som inte alltid är den bästa miljön. Har man till exempel minnesproblem så blir omställningen försvårande men hemma känner man igen sig och är trygg. Den andra delen består av särskilda äldremottagningar. Dessa har öppnat vid fyra vårdcentraler i Region Kronoberg. En äldremottagning innebär att det finns en särskild telefonlinje till en sjuksköterska för äldre med komplexa vårdbehov. På så vis får man där snabbare och enklare kontakt med vårdcentralen. Man slipper sitta i långa telefonköer som dessutom ibland kan vara svåra att hantera rent tekniskt.  Vid äldremottagningen kan patienten få mer tid och möjlighet att ställa frågor som rör deras hälsoproblem. Redan 2008 föreslog vi liberaler att en särskild äldrevårdscentral skulle öppnas i Kalmar för att förstärka äldrevården men även där möttes vi av motstånd.

Jag har en fråga till den styrande rödgröna majoriteten i vårt landsting. Varför är arbetssätt som visar sig vara så framgångrika i våra grannlän så omöjliga att införa i hos oss? Jag hoppas inte att förklaringen är att förslaget inte var ert eget. Den kan ju i alla fall inte handla om ideologi eftersom ni stödjer arbetet på andra håll. Jag vet att ni är emot vinster i välfärden men skulle ni åtminstone inte kunna tänka er att stötta vinster för patienterna? Här finns ett arbetssätt där alla blir vinnare! Hälsa- och sjukvården vinner genom att trycket på våra akutmottagningar lättar och patienterna som slipper långa väntetider på akuten.  Kan det bli bättre?

Pierre Edström
Oppositionslandstingsråd
Liberalerna