Se alla

Klassrummet och skolan ska vara en trygg plats – för alla

Debattartikel 30 augusti 2021

Att börja skolan efter ett långt och härligt sommarlov kan vara fantastiskt, men för många barn kan skolstarten istället innebära ångest och oro. Därför vill Liberalerna att det ska finnas snabb hjälp och att det ska vara lätt att hitta rätt för barn som lider av psykisk ohälsa.

Att gå till skolan varje dag – och att trivas där – är kanske det viktigaste för att må bra som ung. Kunskap, rutiner, positiva förväntningar och ett socialt sammanhang är starka skydd mot psykisk ohälsa. Detta ställer stora krav på de aktörer och huvudmän som tillsammans med vårdnadshavare ansvarar för barnens hälsa: kommunerna med skolan och socialtjänsten samt regionen med Barn- och Ungdomshälsan och Barn- och ungdomspsykiatrin. 

Nu i september förändrar regionen Barn- och Ungdomshälsas uppdrag. De ska bli en tillgänglig första linje för barn och unga som lider av psykisk ohälsa. Det är resultatet av satsningar i regionens budget som Liberalerna varit med och tagit fram. Det ska vara lätt att hitta rätt! Primärvården – våra hälsocentraler – ska bli den naturliga plats där barn och unga som mår dåligt ska kunna få hjälp, precis som det fungerar för vuxna idag. Ingen ska falla genom stolarna.

Skolan har givetvis en väldigt viktig roll. Samverkan med elevhälsan ute i skolorna ska stärkas, och möjligheterna till snabbare insatser ska öka. Klassrummet och skolan ska vara en trygg plats där såväl elever som lärare trivs. Det kräver i sin tur fler reformer för ökad studiero, ordning i klassrummet och för att stärka lärarnas status. Alla skolor ska ha åtgärdsprogram mot mobbning. Mobbning ska kriminaliseras som eget brott.

Att ge våra barn en trygg uppväxt och möjlighet att utvecklas utifrån sina behov är den bästa investeringen vi som politiker kan göra för vår gemensamma framtid. För Liberalerna sätter alltid skolan först. Framtiden bygger vi tillsammans. Vi gör Kalmar län till möjligheternas region – för alla. 

Johanna Wyckman (L)
Regionråd med ansvar för psykiatri

Maria Björklund Strömberg (L)
Ledamot Barn- och utbildningsnämnden, Mönsterås

Lotta Wahlmino (L)
Oppositionsråd, Kalmar

Ola Håkansson (L)

Ledamot Lärande- och kulturnämnden, Nybro

Tommy Lindström

Ordförande Liberalerna Öland

Fredrik Eckerskog (L)

Ersättare i Bildningsnämnden, Oskarshamn

Fredrik Lindström (L)

Ersättare Barn- och utbildningsnämnden, Västervik