Se alla

Debattartikel: Stress hotar säkerhet

Tisdag 27 juni 2017

Den 21 december avslöjade Barometern att länssjukhuset i Kalmar var överbelagt. I artikeln framgick att det fanns 316 vårdplatser inklusive BB på sjukhuset, men hela 331 patienter inskrivna. När tidningen kontaktade ansvarigt landstingsråd Lena Segerberg (S) var hon helt ovetande om detta. Hon hade ”inte fått några signaler om problem med överbeläggningar”.

Vi spolar fram bandet till nutid. Det är exakt ett halvår senare och sjuksköterskorna på medicinkliniken vid länssjukhuset i Kalmar larmar inför sommaren. En av dem berättar för Barometern att hon är rädd för sommaren, rädd för att göra ett allvarligt misstag samt att hon kommer att få jobba med patienter och med behandlingar som hon inte behärskar. ”Vi kan inte garantera någon patientsäkerhet i sommar” säger sjuksköterskorna. Jag tror dem. Låt mig berätta varför:

1. Under fyra veckor i juli-augusti, då det är som mest turister och evenemang Kalmarregionen, är endast 225 vårdplatser (inkl BB) öppna på länssjukhuset i Kalmar. Det är 91 vårdplatser färre än i december – då det ändå blev överfullt! Eftersom folk blir sjuka även på sommaren så bör man räkna med att det kapacitetsmässigt kraftigt bantade sjukhuset blir överbelagt. Patienter placeras då på andra avdelningar där medarbetarna – som sjuksköterskan på medicinkliniken beskriver – kan komma tvingas jobba med behandlingar de inte behärskar.

2. Överbeläggningarna kommer att slita ut medarbetarna. Redan i våras hörde jag en läkare kalla vårdplatssituationen på länssjukhuset för ”vårdplats-Tetris”. Vi som spelat Tetris förstår precis vad som avses: att under ständigt ökande stress försöka hitta nya platser att ”klämma in” patienter som kommer till sjukhuset. Denna dagliga jakt på vårdplatser stjäl tid från vårdarbetet och skapar dagliga stressmoment. Patientsäkerheten försämras givetvis när medarbetarna inom sjukvården får mindre tid för varje patient och dessutom upplever konstant stress.

3. Sjukfrånvaron riskerar att öka när man tvingar medarbetare att jobba under långvarig stress och med ständig oro för att göra misstag. Det innebär ännu högre arbetsbelastning för kvarvarande kollegor. Dubbla skift eller att tvingas jobba på sin lediga dag skadar återhämtningsförmågan, vilket leder till ökad trötthet och större risk att begå misstag.

4. Ledningen för de tre olika sjukhusen i länet har en överenskommelse som innebär att man vid överbeläggningar i sommar i första hand ska prioritera att skriva ut patienterna snabbare. Vid en första anblick verkar det kanske klokt, men logiken bakom är rent vansinnig eftersom den bygger på att patienterna av någon anledning skulle bli friska fortare nu än tidigare enbart för att sjukhuset är fullbelagt. Skickar man hem patienter för snabbt leder det till fler återinläggningar och komplikationer, vilket slukar ännu mer resurser i form av vårdplatser och sjukvårdspersonal.

Sammantaget riskerar medarbetarna – på grund av överbeläggningarna – att hamna i en ond spiral av ökad stress, sjukfrånvaro och arbetsbelastning. Varje del i denna utveckling leder till försämrad patientsäkerhet. Läget kan snabbt bli mycket allvarligt.

De högsta ansvariga för sjukvården i länet är den rödgröna politiska majoriteten i landstinget. Ställda inför detta larm väljer de, enligt en artikel i Barometern, att ”försäkra sig om att verksamheten på sjukhuset kommer att fungera genom att träffa hälso- och sjukvårdsdirektören”.

När sjuksköterskorna slår larm så väljer de rödgröna politikerna alltså att ha ett möte med deras chefs chefs chef. Med så många nivåer mellan verkligheten och den politiska majoriteten får vi verkligen hoppas att ”signalerna” från sjukhuset når ända fram denna gång.

Sebastian Hallén (L)
Ersättare i landstingsfullmäktige