Se alla

Insändare: Trista påhopp på små vårdföretagare

Tisdag 2 maj 2017

Jag blir så fruktansvärt trött på dessa ständiga vänsteranstrukna insändare om vinster i välfärden. Senast i raden var Arne Ericsson i lördagens upplaga av Östra Småland.

Gemensamt för dessa insändare är att de generaliserar allt vad verksamhet i alternativa driftsformer heter. Jag har själv hört flera vänsterpolitiker, till exempelvis i landstinget, beskriva små privata entreprenörer som ”giriga” och med en enda ambition, nämligen att maximera vinsterna. Jag vill be dessa debattörer ta en titt på hur verkligheten ser. Vare sig hälsocentraler eller tandvården skulle fungera utan små entreprenörer. I många fall kan de erbjuda den kontinuitet i form av fasta läkarkontakter som på många håll saknas i den offentligt drivna verksamheten.

De privata vårdgivarna är en viktig del av den offentligt finansierade välfärden och är i högsta grad med och utvecklar hälso- och sjukvården i vårt län. Den beskrivning som bland annat Arne Ericsson ger där vinster i vården förs ut till skatteparadis är långt ifrån den verklighet som en privat vårdföretagare befinner sig i. Det vore därför klädsamt om Arne Ericsson ger konkreta exempel på vårdentreprenörer i vårt län som för ut pengar till dessa skatteparadis.

För mig är dessa hårt arbetande företagare en självklar del i hälso- och sjukvården som dessutom ger mig som medborgare en valfrihet att välja den vårdgivare som passar mig bäst och som jag har störst förtroende för.

Pierre Edström
Liberalerna