Se alla

Liberalerna vill rädda fler liv med hjärtstartardrönare

Måndag 3 april 2017

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av akut hjärtstopp. Endast 500 av dem överlever beroende på att ambulans eller räddningstjänst sällan hinner fram i tid. Genom att bygga ut ett system med hjärtstartardrönare kan överlevnadsgraden höjas markant.

I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Liberalerna att landstinget utreder ett införande av hjärtstartardrönare. Det genomförs sedan i höstas ett försök med hjärtstartardrönare i norra Roslagen som gett lovande resultat.

– Drönare används till allt fler uppgifter i samhället. Främst för leveranser, men även för andra uppgifter. Missing People har exempelvis sökt tillstånd i länet för att kunna leta efter försvunna människor med hjälp av drönare. Utvecklingen går framåt och de tester man genomför i Roslagen är väldigt lovande. Man talar om att överlevnaden vid hjärtstopp kan öka till 70–80 procent, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

KTH har tagit fram en matematisk modell som visar att i landsbygdens ytterområden där det tar ambulans och räddningstjänst 25 minuter att nå fram, skulle en drönare vara framme före en vanlig ambulans i 93 procent av fallen. Den eller de som kontaktat SOS Alarm skulle då kunna börja använda hjärtstartaren snabbare.

– Kalmar län består till stora delar av landsbygd. Vi har också flera skärgårdar dit det är svårt att nå med ambulans och räddningstjänst. En drönare placerad på en sjöräddningsstation kan nå en skärgårdsö tre gånger snabbare än en ambulanshelikopter enligt de tester man utför i Roslagen. Ett utbyggt system med hjärtstartardrönare skulle innebära en ökad trygghet för människor, särskilt äldre, på landsbygden, fortsätter Edström.

Det system som testas bygger på att hjärtstartardrönare står redo på brandstationer. Den är ett komplement till ambulans och räddningstjänst som skickas ut som vanligt i samband med larm. Det tar tre sekunder från det att larmet kommer tills drönaren är i luften. I jämförelse tar det 90 sekunder för ambulansen att komma iväg. Drönaren flyger med drygt 100 km/h i en rak linje till den position där mobiltelefonen befinner sig, då de fått koordinaterna för olycksplatsen inmatade.
Flygningen sker helt automatiskt. Drönaren har också en kamera som är kopplad till en operatör på larmcentralen.

– Det finns dessutom flera andra tänkbara användningsområden. Man kan flyga ut läkemedel, insulin eller adrenalinsprutor i samband med allergiska reaktioner och säkert mycket annat. Vi vill därför också att landstinget utreder andra möjliga användningsområden för drönarna, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27