Se alla

Fortsatta underskott i landstingets verksamheter

Pressmeddelande från Liberalernas landstingsgrupp

Fredag 2 februari 2018

Landstinget presenterade idag sin bokslutsrapport för 2017. Den visar ett överskott med 187 miljoner kronor förra året. Samtidigt går landstingets förvaltningar med rekordstora underskott – 223,5 miljoner kronor vilket oroar bland andra Liberalernas oppositionslandstingsråd Pierre Edström.

– Jag känner en stor frustration och den delar jag säkert med medarbetarna ute i våra verksamheter. Där ges man inte rimliga förutsättningar att arbeta. På många håll sliter man med att försöka hålla sin budget. På andra håll har man redan givit upp. Samtidigt ser man att landstinget visar ett stort överskott, säger Pierre Edström.

Samtidigt som förvaltningarnas resultat visar stora underskott räddas alltså landstingets ekonomi av
ökade skatteintäkter, statsbidrag och avkastning på pensionskapital. I längden är detta inte hållbart
menar Edström.

– I mina ögon finns det bara två vägar att gå. Den ena är att förvaltningarna anpassar sin verksamhet efter den budget som ges. Den andra är att förvaltningarna får budgetar som är realistiska och att pengarna går ut i verksamheterna istället för att ligga centralt. Det gäller inte minst de statsbidrag som kommer från staten, menar Edström.
Utmaningar saknas inte i landstinget och enligt Pierre Edström kunde större resurser användas för att klara bemanning och tillgänglighet.

– Kostnaderna för bemanningsföretag har visserligen minskat men de ligger fortfarande på en alldeles för hög nivå (154 mkr). Delar av dessa kostnader skulle kunna användas bättre på de medarbetare vi redan har i form av bättre anställningsvillkor och större lönesatsningar i bristyrken. Det finns också problem med långa väntetider inom till exempel barn- och ungdomspsykiatrin. Pengar på kassakistan hjälper vare sig stressade medarbetare eller barn och ungdomar med psykisk ohälsa, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-264 24 76