Se alla

Vi måste utveckla sjukvården i Västervik

Replik publicerad i Västerviks-Tidningen 7/6 2018

Torsdag 7 juni 2018

Svar till Angelica Katsanidou, Lizette Wästerlund och Peter Högberg

Det är intressant att läsa de tre socialdemokraterna Angelica Katsanidou, Lizette Wästerlund och Peter Högbergs debattartikel i fredags där man självgott konstaterar att ”Västerviks sjukhus är bra som det är”. Det är både avslöjande och typiskt för ett parti som suttit vid makten för länge. Allt är bra som det är! Det innebär att man är mot förändring och utveckling.

Samma dag som debattartikeln publicerades togs det första spadtaget för det nya psykiatribygget vid Länssjukhuset i Kalmar. Nya psykiatrilokaler byggs i Oskarshamn och är redan klara i Vimmerby. Även i Västervik finns det planer för ett nybygge. Det finns ritningar framtagna men ett stort problem – byggnationen kommer inte igång. En anledning till det är sjukhusets centrala inklämda placering utan
möjligheter till expansion. Planerna på ett högt psykiatrihus stöter på motstånd, då höjden bland annat orsakar skuggning av omgivande fastigheter och möjligheterna till parkering närmast verkar omöjliga att lösa. Det nya psykiatrihuset skjuts därför på framtiden. Senaste beskedet är att det ska vara klart år 2023 eller 2025, om det nu överhuvudtaget blir byggt. Många andra verksamheter står i kö med skriande behov av nya lokaler men innan något kan göras måste situationen lösas för psykiatrin. Annars händer ingenting.

Liberalerna tog upp idén att utreda ny plats för Västerviks sjukhus redan vid ett öppet möte den 14 maj. Då diskuterades framtiden för Västerviks sjukhus och den situation som de mindre sjukhusen i landet befinner sig i. I den ingår lokalsituationen. Vid Västerviks sjukhus handlar det mest om att lappa och laga. Ska man växa så måste det ske på höjden övriga möjligheter är mycket små för att inte säga obefintliga.

Placeringen av Västerviks sjukhus utgör just nu ett hinder för utveckling och expansion av verksamheten. Därför vill vi utreda andra alternativ. Det är vår skyldighet gentemot invånarna i norra länsdelen. Det handlar också om att erbjuda både hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö för våra medarbetare.

Om man är socialdemokrat så kan man likt Katsanidou, Westerlund och Högberg istället sitta passivt och hoppas på att det löser sig enligt devisen ”Det är bra som det är”. Vi liberaler vill planera för framtidens vård och utveckla den. Vi vill vända på alla stenar och få fram ett bra beslutsunderlag inför framtiden. Det säger socialdemokraterna nej till. Låt oss i så fall påminna om hur det gick med koncentrationen av den högspecialiserade vården och nivåstruktureringen av cancervården. Det beslutsunderlag utan alternativ som flera landstingspolitiker tog beslut utifrån innebar stora risker för verksamheten vid Västerviks sjukhus. Låt oss istället, utan låsningar, utreda frågan om placeringen av Västerviks sjukhus är rätt inför framtiden och utifrån utredningen ta det beslut som är bäst för patienterna och medborgarna i Västervik och i norra länsdelen.

Göran Nilsson (L)
Pierre Edström (L)