Se alla

Debattartikel: Liberaler slår vakt om det fria ordet!

Tisdag 17 maj 2016

I år fyller tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen 250 år. Sverige har, tillsammans med Finland, världens äldsta grundlagsskyddade press- och yttrandefrihet. Det är något vi ska vara stolta över och som vi hela tiden måste värna. Rätten att utan censur få publicera tidningar, skrifter och åsikter är inte självklar. Det räcker med att titta på vår omvärld för att inse det.

Som liberaler ser vi med oro på de tendenser till inskränkningar av offentlighetsprincipen som rapporterats den senaste tiden. I Kalmar har kommunen registrerat journalister som begärt ut handlingar enligt offentlighetsprincipen. När regeringen bjuder in FN-dignitärer för att förbättra chanserna att Sverige blir invalt i FN:s säkerhetsråd hemligstämplas restaurangnotor med ”hänsyn till rikets säkerhet”.

Samtidigt finns det mörka krafter som använder våld och hot för att försöka tysta åsikter de inte delar. Journalister och nyhetschefer får ta emot hot när de granskar de som inte vill bli granskade. Och tyvärr fungerar det. I olika enkäter framkommer det att journalister drar sig för att ta upp  ämnen som de vet kan resultera i hot från olika extremistgrupper. Det är inte konstigt, samma tendens syns när man gör motsvarande enkäter hos politiker.

Press- och yttrandefriheten måste både värnas och utvecklas. Genom historien har liberaler alltid stått upp för allas yttrandefrihet eftersom den är en grundförutsättning för en fungerande demokrati. Vi tänker inte tumma på principerna i tryckfrihetsförordningen, pressfriheten eller offentlighetsprincipen. Tvärtom behöver de stärkas ytterligare.

Men utmaningen kommer inte bara från våld och hot, utan också från samhällsutvecklingen. Vi lever i en tid där tidningsredaktioner, på grund av fallande intäkter, bantas samtidigt som allt fler myndigheter bygger upp informationsavdelningar. Den utvecklingen innebär en uppenbar risk. Om allt färre journalister ska bevaka allt större myndigheter, som dessutom kan leverera allt mer ”färdigt” informationsmaterial, riskerar den granskande journalistiken att få stryka på foten.

Det finns anledning att titta på om det exempelvis går att förstärka meddelarfriheten. Det är redan idag offentliganställda medarbetares rätt att kontakta media. Det behövs fler ”visselblåsare” som slår larm när myndigheter missköter sina åtaganden. Vi liberaler anser att denna rätt bör omfatta alla medarbetare inom offentlig verksamhet oavsett driftform.

Det är allas ansvar att värna yttrandefriheten, tryckfriheten och offentlighetsprincipen. Som med alla rättigheter kan även dessa missbrukas. Balansgången mellan frihet och personlig integritet är ibland svår. Men svaret från oss, politiska partier, får inte vara att inskränka våra grundlagsskyddade rättigheter. Dessa rättigheter är en grundbult för vårt öppna, fria och demokratiska samhälle. Vi får inte låta en liten minoritet underminera dessa rättigheter.

Pierre Edström (L)
Oppositionslandstingsråd

Lena Tolander (L)
Ordförande Liberalerna i Kalmar län