Se alla

Debattartikel: Dags att se problemen i hörselvården

Tisdag 23 februari 2016

Det finns en växande patientgrupp som den rödgröna majoriteten inte bryr sig särskilt mycket om: människor som är i behov av hörapparat.

Om du ser dåligt går du till en optiker och får nya glasögon på några veckor. Om du däremot hör så dåligt att du kanske skulle behöva hörapparat får du i Kalmar län vänta ett och ett halvt år på att träffa en audionom på sjukhuset för en bedömning. Det är oacceptabelt.

Nu har en medborgare föreslagit att landstinget ska införa fritt val inom hörselvården, möjligheten att vända sig till en privataudionom för att prova ut hörapparat. I till exempel Skåne har denna förändring inneburit att väntetiderna helt försvunnit. Majoriteten i Kalmar län ogillar privata vårdmottagningar och säger nej, med ideologiskt färgade argument och till priset av långa köer. Här gäller inte köfri vård.

Majoritetens lösningsförslag, ökad bemanning, är ord utan effekt. Hörselvården har ropat efter fler audionomer i tio år utan resultat. När sjukhuset i Kalmar förra sommaren äntligen fick anställa en extra var det otillräckligt. Behovet av hörapparater ökar och väntetiderna har inte minskat.

Vi föreslår att en lösning med privata audionomer åtminstone ska utredas. I till exempel Region Östergötland har hörselvården, tillsammans med berörda brukarorganisationer, utformat ett vårdval för hörselrehabilitering med auktoriserade audionomer som erbjuder hörselapparater från ett sortiment som regionen godkänt. Vi har redan vårdval i Kalmar län, i primärvården. Fast det kallas hälsoval.

Men inte ens en utredning vill majoriteten gå med på. Under tiden lider människor med nedsatt hörsel vidare med försämrad livskvalitet och många gånger social isolering som följd. Varför gäller inte löftet om köfri vård de som behöver hörapparat?

Hur länge är det okej att vänta? Vi kan inte låta bli att undra: Skulle ni i den rödgröna majoriteten som fått sämre syn acceptera att vänta ett och ett halvt år på att få komma till optikern?

Christer Jonsson (C)
Malin Sjölander (M)
Gudrun Brunegård (KD)
Pierre Edström (L)