Se alla

Utvärdering av sommarstängning på Intensivvårdsavdelningen (IVA) vid Oskarshamns sjukhus

Torsdag 17 augusti 2017

Skrivelse till landstingstyrelsens arbetsutskott
Landstinget i Kalmar län

Utvärdering av sommarstängning på Intensivvårdsavdelningen (IVA) vid Oskarshamns sjukhus

Varje sommar ställs hälso- och sjukvården inför stora prövningar. Bemanningssituationen gör att antalet vårdplatser minskar och i vissa fall stängs verksamheter helt. Ett sådant exempel var IVA vid Oskarshamns sjukhus där verksamheten helt stängdes under tio dagar. Under denna period hänvisades patienter i behov av intensivvård till sjukhusen i Kalmar och Västervik. Uppgifter om en hotande stängning fanns redan under försommaren. Ambitionen från förvaltnings- och sjukhusledning var då att lösa situationen. Detta klarade man dock inte. Det är i mångas ögon mycket oroande att en så basal och viktig verksamhet som IVA stängdes.
Efter varje sommar brukar en rapport lämnas av hur hälso- och sjukvården fungerat i vårt län. Rapporten brukar ske muntligt i landstingsstyrelsen och vara relativt summarisk. Jag förutsätter att en rapport kommer att lämnas även i år men vill i samband med detta att en fördjupad utvärdering görs av effekterna av stängningen av IVA i Oskarshamn. Med tanke på verksamhetens betydelse är det viktigt att en särskild beskrivning sker av de risker som funnits för patientsäkerheten under denna tid. Likaså bör utvärderingen ske med en betydande medverkan och delaktighet från medarbetarna i form av de fackliga organisationerna.
Med anledning av ovanstående föreslår jag

att     en fördjupad utvärdering sker som beskriver effekterna av sommarstängningen av IVA vid Oskarshamns sjukhus

att     utvärderingen görs med särskilt fokus på risker för patientsäkerheten och att de fackliga organisationerna får stor delaktighet i den samt

att     utvärderingen redovisas för landstingsstyrelsen

Kalmar den 17 augusti 2017

Pierre Edström (L)