Se alla

Debattartikel: Politik – det möjligas konst

Torsdag 7 januari 2016

Det sägs att politik är det möjligas konst. Studerar man hur den rödgröna majoriteten i landstinget styr sjukvården blir detta tydligt. Bara den senaste månaden har de nämligen lyckats lösa två stora och komplexa problem som sjukvården i hela Sverige brottats med under flera år.

1) Inga hyrläkarkostnader 2016

Enligt budget för 2016 kommer landstingets kostnader för bemanningsbolag vara noll kronor nästa år. Ja, ni läste rätt, det finns inga budgeterade kostnader för inhyrda läkare, sjuksköterskor eller psykologer i Landstinget i Kalmar län 2016. Men inte nog med det: för att vara på den säkra sidan antogs i samma budgetdokument också ett mål om att halvera kostnaderna för bemanningsbolag. Kostnaden som enligt budget inte kommer finnas ska enligt samma budget halveras. Glasklart!

Att kostnaderna både försvinner och halveras nästa år är ett politiskt stordåd. De rödgröna pekar med hela och halva handen samtidigt, ett trick som bara professionellt klåfingriga klarar av. Det är förstås en ren tillfällighet att de rödgrönas budget inte hade gått ihop om de räknat in landstingets kostnader för bemanningsbolag som i år uppgår till drygt 130 miljoner kronor.

Patienter och medarbetare i landstinget som möter inhyrd sjukvårdspersonal nästa år bör beakta att dessa egentligen inte finns. Och om de hade funnits hade de alltså varit halverade, vilket hade blivit väldigt blodigt och otrevligt.

2) Köfri vård

De rödgröna i landstinget har äntligen kläckt hur de ska infria löftet om ”köfri vård”. Nu har en handlingsplan antagits och sjukvården ska ”i samband med besök/konsultation erbjuda nästa tid direkt. På så vis ökar tryggheten och patienten ’står inte i kö’ och väntar på nästa beslut”.

Visserligen innebär detta att patienterna ändå får vänta på sitt nästa besök. Denna väntan ska dock inte förväxlas med en kö. Att stå i kö är som bekant att du får vänta på din tur. De rödgröna inför nu något helt annat, nämligen att du får vänta på din tid. Inga fler vårdköer – väntelistorna är här!

Sammanfattningsvis hoppas jag att de rödgröna landstingsråden inom en snar framtid rekryteras till FN. Då kommer man snart kunna fatta ett globalt politiskt beslut om att krig, svält och miljöförstöring är avskaffat. Och förmodligen även halverat, för säkerhets skull.

Sebastian Hallén
Liberalerna