Se alla

Pressmeddelande: Orimliga skillnader inom hörselvården i länet

Måndag 3 oktober 2016

Dagens upplaga av Barometern-OT tar upp den oacceptabelt långa väntetiden för att prova ut en hörapparat i Kalmar. Under flera år har väntetiden konstant legat på 18 månader trots att det numera är fullbemannat inom verksamheten.  Samtidigt har andra enheter och landsting, t ex Blekinge och Östergötland, kommit tillrätta med sina långa köer. Vid senaste landstingsfullmäktige debatterades köerna i hörselvården efter en interpellation från Liberalerna.

– Jag ställde frågor om kösituationen inom hörselvården. Vi fick då veta att väntetiden är 18 månader i Kalmar, men bara 2-3 månader i norra länsdelen. Väntetiderna för hörapparater skiljer sig alltså åt med över ett år inom samma landsting. För mig blir det helt obegripligt att man låter detta pågå. Socialdemokraternas löften om jämlik vård gäller uppenbarligen inte hörselvården, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

Anledningen till skillnaderna i väntetider sägs bero ”på norra länets sätt att arbeta med tekniker som har öppen mottagning och som avlastar audionomerna.”

– Det blir än märkligare när man hör att de i norr erbjudit sig att avlasta söder, men att det då på olika sätt fallerat. Landstinget borde också ha studerat och lärt av de landsting där köerna har arbetats bort.  Det handlar ju om att erbjuda en stor grupp människor med en funktionsnedsättning möjligheten till bättre livskvalitet och därigenom delaktighet. Då måste man samverka och lära av andra för att nå målet, fortsätter Edström.

Liberalerna har tillsammans med övriga Alliansen föreslagit införande av en vårdvalsmodell inom hörselvården, efter en modell som används i exempelvis Östergötland där även Hörselskadades Riksförbund fått vara med och påverka utformningen.

– Patienterna väljer själva vilken audionom man vill besöka, bland de som är godkända av landstinget, som står för kostnaderna på samma sätt som idag. Där man infört vårdval har köerna inom hörselvården minskat. Vi vill genomföra den reformen även i vårt län och kommer att fortsätta driva förslaget i höstens budgetarbete, avslutar Edström.

För mer information kontakta:
Pierre Edström 070-265 64 27