Se alla

Liberalerna vill införa diabeteskonsulenter

Pressmeddelande från Liberalernas landstingsgrupp

Fredag 6 april 2018

Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av diabetes hos barn. Föräldrar till barn med diabetes tvingas ta ett stort ansvar för att barnets omgivning ska kunna hantera sjukdomen. Liberalerna föreslår nu därför att diabeteskonsulenter inrättas på barn- och ungdomsklinikerna i Kalmar och Västervik.

– Det finns exempel på att föräldrar tvingas lägga tid på att utbilda förskolepersonal och skolpersonal kring diabetes. Försäkringskassan medger inte tillfällig föräldrapenning för föräldrar som tar sig tiden att försöka göra skolpersonal medveten om barnets behov, så dessa föräldrar tvingas ta ut semesterdagar, säger Pierre Edström, oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

Barn och ungdomar med diabetes måste ta flera dagliga insulininjektioner, äta regelbundet med reglering av mängd och innehåll, utföra fysisk aktivitet helst dagligen samt följa behandlingseffekten med hjälp av blod- och urinprov. Region Jönköping införde nyligen en diabeteskonsulent, som ska fungera som en länk mellan sjukvård, förskola och skola.

– Diabeteskonsulenten ska avlasta föräldrarna till barnen och även barn- och ungdomsklinikens diabetesteam. Genom att införa diabeteskonsulenter kan man både informera vuxna i barnets närhet och anpassa insatser efter barnets vardagsmiljö. Varje barn är unikt och skolorna ser olika ut. Bara en sån sak som hur långt det är från lektionssalen till matsalen eller till toaletterna kan påverka, avslutar Pierre Edström.

För mer information kontakta:

Pierre Edström 070-265 64 27

Motionen om att införa diabeteskonsulenter finns här.