Se alla

Debattartikel: Personalen inga spelbrickor

Tisdag 31 oktober 2017

Larmrapporterna från medarbetarna inom hälso- och sjukvården kommer allt oftare. Allt fler känner trötthet och uppgivenhet. Arbetsbelastningen och stressen ökar samtidigt som man upplever att arbetsgivaren inte lyssnar på synpunkter som framförs vid till exempel verksamhetsförändringar. Den rödgröna landstingsmajoriteten nekar samtidigt till att det skulle finnas en personalflykt från landstinget men vi får gång på gång bevis på motsatsen.

Det senaste exemplet kom för någon vecka sedan då Barometern-OT berättade att 17 sjuksköterskor har slutat på medicinkliniken på länssjukhuset i Kalmar sedan i maj. Den utlösande faktorn är den omorganisation som skett på kliniken. Från personalens sida menar man att förändringen genomförts med stora brister i samverkan med de anställda. Det här är ingen utveckling som överraskar. Redan i slutet av mars, innan beslutet togs om att tre verksamheter skulle slås samman, hade berörd personal kallat landstingets ledande politiker till ett möte. Då framfördes en stor oro för personalflykt, vilken skulle leda till att mångårig erfarenhet och kompetens skulle försvinna från verksamheten. Nu har så skett.

Vi oppositionspolitiker som var med på mötet lyssnade och framförde farhågorna till verksamhetsledningen. Det var vår bestämda uppfattning att beslutet skulle omprövas. Vi menade att verksamhetsförändringarna bara kunde ske först efter att de förankrats och accepterats av berörd personal. Nu ser vi att vi fick rätt och att verksamhetsförändringen fick ett helt annat resultat än den tänkta.

Man kan också vara starkt kritisk till hur den politiska majoriteten bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister agerat. Företrädare från majoriteten medverkade på mötet i mars och hörde medarbetarnas oro. Man lyssnade men agerade inte. Istället hänvisade de till att förändringen var en verksamhetsfråga. Det är en medveten och känd strategi att agera så i känsliga frågor istället för att kliva fram och ta ett politiskt ansvar. Som opposition har vi inte kunnat påverka frågan eftersom majoriteten vägrat att ta upp frågan till politisk behandling. Med facit i hand borde detta skett.

Det går inte att flytta runt medarbetares kompetens hur som helst i verksamheten. De är inga utbytbara brickor som bara kan flyttas runt. Då misstar man sig. Personalrörligheten har aldrig varit så stor som nu. Vi kan inte förvänta oss att medarbetarna ska vara tysta och bara finna sig i vad som bestäms när förankringen varit dålig. Då hittar man andra jobb för de finns! Vi måste istället lyssna på den erfarenhet och kunskap som finns i verksamheten och vid behov våga ompröva beslut. Det visar tydligt den här frågan.

Pierre Edström (L)
Oppositionslandstingsråd