Se alla

Medarbetarna – regionens viktigaste resurs

Region Kalmar län brottas, som så många andra regioner, med att attrahera, rekrytera och behålla medarbetare. Kostnaden för inhyrda bemanningsbolag behöver minska. Det kräver reformer och satsningar som kommer sjukvårdens viktigaste resurs – regionens medarbetare – till nytta.

 

  • Mer av vårdpersonalens arbetstid ska gå till patientnära arbete och mindre till administration. Nödvändig administration ska i första hand skötas av medicinska sekreterare. Det måste säkerställas att nya IT-system som införs underlättar personalens arbete och gör regionen mer resurseffektiv. Regionen bör införa fler vårdnära servicetjänster som kan utföra icke medicinska arbetsuppgifter för att avlasta sjukvårdspersonalen – exempelvis matvärdar, transportörer och servicepersonal på avdelningar.
  • För att fler skall stanna kvar och locka till vårdyrkena krävs en förändrad styrning och ledarskap. Öka chefstätheten, chefen bör inte ha fler än 25 medarbetare för att kunna leda verksamheten effektivt.
  • Sjukvård är en kunskapsintensiv verksamhet under ständig förändring. Det ställer höga krav på medarbetarnas kompetens. Därför är möjligheten till kompetensutveckling av yttersta vikt. Löneutvecklingen ska spegla kompetensutvecklingen – det ska löna sig att utbilda sig.
  • Det ska finnas möjlighet för vårdpersonal att göra karriär utan att byta till ett kontorsjobb. Därför vill vi ha många kliniska karriärvägar – som specialistpsykolog till exempel.
  • Medarbetarnas arbetsmiljö behöver i många fall moderniseras och utvecklas. En prioriteringsordning baserad på regionens lokalförsörjningsprogram bör göras för att kunna ta fram en plan för modernisering. Denna modernisering ska särskilt ta hänsyn till hållbarhet, säkerhet och trygghet i regionens fastigheter.
  • Vi strävar efter ett arbetsklimat och arbetsmiljö där man tilltror människors vilja och förmåga att göra ett bra jobb av egen kraft. För att uppnå större arbetsglädje måste arbetet innehålla mindre av kontroll och styrning och mer av frihet och eget ansvarstagande.
  • Vi är beredda att testa olika arbetstidsmodeller för att kunna anpassa yrkesrollerna till olika medarbetares behov och önskemål. Heltid ska vara norm när regionen nyanställer eller skapar nya tjänster, men hänsyn ska alltid kunna tas till önskad tjänstgöringsgrad.
  • Liberalerna vill att medarbetarna ska få prova tjänster utanför regionen med tjänstledighet.
  • Liberalerna vill se över regionens flextidsavtal. Det är viktigt att flextid som finns också tas ut och inte brinner inne.
  • Regionen betalar en lägre arbetsgivaravgift för medarbetare över 65 år. Mellanskillnaden bör komma medarbetaren till del, exempelvis genom tjänstepensionsavsättningar. Detta kan göra att fler väljer att arbeta även efter 65, vilket kommer behövas när vi blir allt fler äldre i befolkningen.
  • Om regionen ska klara sitt uppdrag på längre sikt är det av yttersta vikt att medarbetarna får tillräckligt med återhämtning efter pandemin.