Se alla

Hållbarhet för framtiden

Region Kalmar län ska fortsätta arbeta efter Agenda 2030: FN:s Globala mål för hållbar utveckling, som syftar till att utrota extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen och att lösa klimatkrisen. Vår hållbarhetspolitik utgår från individen och har en helhetssyn utifrån ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

  • Kvinnor och män får inte alltid sjukvård som är tillräckligt anpassad efter deras biologiska olikheter. Vi vill satsa på mer genusforskning inom medicinen för att utveckla rekommendationer om rätt behandling för kvinnor respektive män.
  • Sjukvårdsstatistik ska redovisas och analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv. Likaså finns det brister i hur homo-, bi- och transsexuella bemöts och behandlas. Det är viktigt att dessa skillnader undanröjs. Skillnaderna ska belysas och jämföras både regionalt och nationellt. Utbildning ska erbjudas för att alla medarbetare ska kunna ge ett bra bemötande.
  • Det behövs ett kontinuerligt jämställdhetsarbete inom hälso- och sjukvården. Liberalerna vill genomlysa verksamheterna och göra riktade insatser där behov finns.
  • Hälsoklyftorna mellan olika socioekonomiska grupper är tydliga nästan oavsett vilket hälsoproblem det gäller. Till exempel är medellivslängden fem år kortare bland kvinnor och män med låg utbildning jämfört med kvinnor och män med lång utbildning. Därför bör varje person ha en fast läkarkontakt som ansvarar för personens vård och omsorgsbehov. Insatsen bör anpassas efter den individ som behöver den.
  • Regionen måste ta tydlig ställning för medicinsk vetenskap och evidens samt mot kvacksalveri och desinformation. ”Alternativrörelsen” är på frammarsch och om människor slutar att vaccinera sina barn, slutar använda fluortandkräm eller söker sig till verkningslösa behandlingsmetoder istället för att söka medicinsk hjälp kommer det att leda till ökat mänskligt lidande och växande kostnader för samhället. Vi står fortsatt upp för att forskning och evidens måste genomsyra all hälso- och sjukvård.
  • För att använda våra resurser på ett hållbart sätt behöver vi ställa om till en cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi innebär att vi återanvänder, återvinner och återbrukar istället för att förbruka. Sjukvården har börjat använda mer flergångsmaterial istället för engångsmaterial, med positiva resultat för både miljö och verksamhet. Detta arbete ska fortsätta.
  • Region Kalmar län ska ligga långt fram i klimatarbetet, därför vill vi att regionen ska ha det ambitiösa klimatmålet om en helt utsläppsfri verksamhet till år 2030.
  • Klimatmålet för år 2030, där utsläppen från vägtransporter ska minska med 70 procent jämfört med år 2010, kräver att transportsystemet förändras och att utsläppen sänks radikalt. Elektrifieringen av våra större vägar brådskar för klimatets skull och Liberalerna har därför tagit initiativ till en nationell elektrifieringskommission. Omställningen ställer stora krav på tillräcklig tillgång på el samt en utbyggd ladd-infrastruktur. Region Kalmar län har påbörjat en utbyggnad av laddstolpar, och detta arbete ska fortsätta.
  • Vi välkomnar all form av fossilfri elproduktion. Tack vare kärnkraften har vi en klimatsmart och stabil elproduktion som vi vill värna. Vindkraften i länet måste byggas ut varsamt och ta stor hänsyn till människor, djur och närmiljö.
    Östersjön är viktig för regionen och måste värnas för framtida generationer. Liberalerna vill rena hav och stränder – plast, läkemedel och skräp ska bort. Regionen kan medverka till att skapa marina reservat för att skydda fisk och andra djur samt växter. Fisket ska vara hållbart och förslag om akuta fiskestopp från EU-nivå ska beviljas när det är nödvändigt.
  • Liberalerna vill att regionen medverkar till att sprida de goda exempel i länet där jordbruksföretag visat att det är lönsamt att förhindra näringsläckage. Ett annat viktigt utvecklingsområde är att återföra näring till land från särskilt övergödda vikar eller kustområden.