Se alla

Förstärkt vårdkedja genom och efter graviditeten

Kvinnor i Sverige på 2020-talet lider i onödan av outredda och felbehandlade förlossningsskador. Bristningar som inte läker är skador och skador ska åtgärdas. Trots att det handlar om smärtor, läckage, problem att sitta, ha sex eller att lyfta sina barn är det fortfarande omgärdat av attityder som pinsamhet, skam och tabu. Efter förlossningen sker efterkontroll, men fokus ligger då ofta på barnet och på att allt brukar bli bra med lite tid. Svårigheten ligger i att det ofta definieras som ”icke-medicinskt”.

Fler efterbesök fångar upp de som behöver åtgärd. Det krävs också nya standardiserade riktlinjer och ökade krav på kontinuerlig fortbildning.

Hjälp vid förlossningsdepression och förlossningspsykos

Det är 20 gånger vanligare att kvinnor drabbas av mental ohälsa just efter graviditet än någon annan gång i livet. Den som mår bra i stunden men som tidigare i livet upplevt ångest, depression eller traumatiska upplevelser har en ökad risk att drabbas, enligt forskningen. Det är en värdefull kunskap som behöver användas förebyggande. Det är inte bara barnen som behöver omsorg. Mammorna måste också må bra!
Det finns god behandling för den som drabbas av förlossningsdepression eller förlossningspsykos men det behövs mer kunskap om post partum-psykiatriska diagnoser både på vårdcentraler och inom psykiatrivården.

Fler gynekologer och valfrihet inom kvinnosjukvården

Det råder brist på specialister inom kvinnosjukvård och tillgängligheten till gynekologer behöver förbättras. Vi i Liberalerna vill skapa valfrihet genom exempelvis vårdval, upphandling eller intraprenader inom kvinnosjukvård. Då kommer både valfriheten och tillgängligheten att öka eftersom det möjliggör för privata alternativ att etablera sig och utvecklas.

Ta kvinnosjukdomar på allvar

Endometrios, vad är det? Eftersom ungefär 10 procent av alla kvinnor lider av denna besvärliga sjukdom borde den vara allmänt känd och lika väl beforskad. Den ger svåra smärtor vid mens och många kräks och svimmar men utredning, diagnos och behandling är än idag långt ifrån självklar. Kvinnors underliv och sexualitet dras fortfarande med okunskap och tabun. Det vill vi Liberaler ändra på. Det behövs ökad kännedom i sjukvården generellt och utökad forskning på kvinnosjukdomar.