Se alla

Debattartikel: Personalkrisen måste lösas

Torsdag 10 november 2016

Nästan varje dag hör bekymrade medarbetare i landstinget av sig. Oron handlar om stress och hög arbetsbelastning. Det finns även en frustration över att arbetsinsatserna inte värdesätts trots de stora uppoffringar som görs med övertidsarbete och uppskjutna semestrar. Bemanningsfrågan är avgörande för en hälso- och sjukvård med god tillgänglighet, hög kvalitet och patientsäkerhet men det är ingen hemlighet att sjukvården i länet har svårt att bemanna vissa tjänster. Vakanserna ökar, liksom kostnaderna för bemanningsbolag. På sikt är detta ohållbart. Landstinget måste satsa mer på den egna personalen, dels för att behålla den kompetens och engagemang som finns idag, men också locka fler medarbetare inför framtiden.

Samtidigt som detta missnöje finns har bemanningsföretag vuxit fram. Ständigt erbjuds landstingsanställda läkare, sjuksköterskor och psykologer högre löner och mer flexibla arbetstider. Det har ställt bemanningsfrågan på sin spets och många lämnar sina anställningar för arbete i bemanningsföretag. Som en följd har landstingets beroende av hyrpersonal ökat kraftigt. Årets prognos pekar på en kostnad för hyrpersonal på 162 miljoner kronor. Det är pengar som genom en mer långsiktig personalpolitik hade kunnat användas bättre.

Den rödgröna majoritetens lösning av det alltmer akuta problemet verkar vara att begränsa vårdutbudet genom att dra ner bemanning och stänga vårdplatser. Det är en panikåtgärd som angriper problemet på helt fel sätt. Minskade vårdplatser riskerar att drabba medborgarna i form av högre trösklar för att bli inlagd på sjukhus, kortare vårdtider och risk att bli utskriven alldeles för tidigt.

Vi liberaler har tillsammans med landstingsalliansen valt att angripa bemanningsproblemen på ett annat sätt i vårt budgetförslag inför 2017-2019. Vi satsar mer än den rödgröna majoriteten på att rekrytera nya medarbetare men framför allt på att behålla de vi redan har. Pengar som nu går till bemanningsföretag ska användas till satsningar på egna anställda genom attraktiva lönenivåer, möjlighet att påverka arbetstid, god arbetsmiljö och tillfälle till personlig utveckling.

När landstinget anlitar hyrpersonal från ett bemanningsföretag uppstår en merkostnad på cirka 100 procent mot att ha en egen anställd. Vi vill utveckla en modell där hälften av denna merkostnad ska kunna användas till för att förbättra anställningsvillkoren vid nyrekryteringar men även för att förbättra förutsättningarna för att behålla personal genom riktade insatser.

Vi menar också att ansvarstagande och kompetens ska belönas bättre och synas i lönekuvertet. Vårdpersonal ska få ägna sig mer åt vård och mindre åt administration. Det sparar resurser, ger arbetet större mening och mer tid för patientkontakt. Systematiska avslutningssamtal/enkäter med anställda som slutar sin tjänst ska genomföras. Dessa ska sammanställas och analyseras centralt och leda till förbättringar i arbetsvillkoren. Det ska finnas tydliga karriärvägar genom hela yrkeslivet med kopplad löneutveckling.

Möjligheten att påverka sin lön får inte bara vara knutet till att byta arbetsgivare eller växla från klinisk verksamhet till att arbeta administrativt. Utlysta tjänster ska vara på heltid och vara tillsvidareanställningar för att locka sökande. Grundbemanningen måste ses över i alla verksamheter och det måste finnas stor frihet att prova olika modeller för att anställda ska kunna påverka sin arbetstid.

Landstinget står inför stora utmaningar. Konkurrensen om personalen är redan idag stor. Vi har stora pensionsavgångar framför oss samtidigt som vårdbehovet hos befolkningen ökar. För att möta dessa utmaningar krävs många olika lösningar oftast på individnivå. Framförallt gäller det att landstinget värnar sina medarbetare; det ger ringar på vattnet och gör länets sjukvård mer attraktiv att arbeta i. Det kommer både personalen och patienterna att tjäna på.

Pierre Edström (L)
Oppositionslandstingsråd